Waarom een volautomatische koffiemachine

geplaatst in: Geen categorie | 0

Koffie thuis zetten zoals in de koffiebar. Dit is de reden waarom mensen een handmatige espressomachine kopen. Ja, die met de arm (‘piston’) en met de ‘pannarello’ (het stoompijpje) voor het opschuimen van melk voor cappuccino of latte macchiato. Hoewel de populariteit van de handmatige of half-automatische espressomachine tegenwoordig kleiner is dan die van de volautomatische espressomachines, die comfortabeler en gemakkelijker te gebruiken zijn, blijft het feit dat de beste espresso wordt gemaakt in een handmatige of semi-automatische espressomachine. Toch gaan de meeste mensen voor gemak en een volautomaat. 

Een volautomatische koffiemachine is een machine met een geïntegreerde koffiemolen. Deze machines beschikken over een waterreservoir voor meestal 1,5 tot 2 liter water. Het koffiebonenreservoir biedt doorgaans plek voor 200 tot 250 gram hele koffiebonen. Vul je machine met water en koffiebonen en geniet van een kop koffie met slechts 1 druk op de knop. Dat is het gemak van een volautomaat.

Wat betreft persoonlijke instelmogelijkheden zijn 2 knoppen erg belangrijk; de maalstand van de geïntegreerde koffiemolen en de koffiesterkte. Met de maalstand bepaal je de fijnheid van de koffie en dus je extractietijd. De koffiesterkte, meestal aangeduid met aroma of koffieboontjes, bepaalt de hoeveelheid koffie die gebruikt wordt voor het zetten. Experimenteer hiermee om jouw kopje koffie te zetten zoals jij dat graag hebt.

De prijzen voor volautomatische koffiemachines lopen sterk uiteen. De prijzen beginnen rond de € 300 en eindigen ongeveer bij € 1.500. Er bestaan ook duurdere varianten, echter zijn dat uitzonderingen. Bekende merken zijn: Jura, Melitta, DeLonghi, Saeco, Philips, Bosch en Siemens. Voor ongeveer € 600 zou je een zeer goede volautomatische koffiemachine moeten kunnen kopen. Kies bij voorkeur voor een volautomatische koffiemachine die uitgerust is met een koffiemolen met keramische schijven. Wil je zeker weten dat je de juiste machine koopt? Ga dan volautomatische espressomachines vergelijken op de website van Vivakoffie.